Hoe kunnen we helpen?

Wat is een UN-verpakkingskenmerk?

< Alle artikelen

Verpakkingen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen moeten, in het algemeen, zijn voorzien van een UN-verpakkingskenmerk. Dit verpakkingskenmerk toont aan dat een verpakking geschikt is voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Daarnaast geeft het informatie over de soort verpakkingen, de productiedatum, van wat voor materiaal de verpakking is gemaakt, hoe zwaar de verpakking maximaal mag worden beladen en of de verpakking bestemd is voor vloeistoffen of vaste stoffen. Verpakkingen die tijdens het vervoer mogen worden gestapeld zijn tevens gemarkeerd met het maximale stapelgewicht.

Daarnaast zijn er drie soorten sterktes van verpakkingen. Hierbij is “X” de sterkste verpakking en “Z” de minst sterke verpakking. De benodigde sterkte van een verpakking hangt samen met de verpakkingsgroep van de stof. Een hele gevaarlijke stof moet dus in een hele sterke verpakking en een minder gevaarlijke stof mag in een minder sterke verpakking.

  • ‘X’ voor stoffen van de verpakkingsgroepen I t/m III
  • ‘Y’ voor stoffen van de verpakkingsgroepen II en III
  • ‘Z’ voor stoffen van de verpakkingsgroep III

Het UN-verpakkingskenmerk geeft ook aan dat het prototype van de verpakking is getest en dat het fabricageproces wordt gemonitord. Een kunststof drum bestemd voor vloeistof ondergaat onder andere een valtest welke met goed gevolg moet worden doorstaan. Het testen en het afgeven van een UN-verpakkingskenmerk mag alleen worden uitgevoerd door hiervoor erkende instanties welke, voor Nederland, door de ILT worden aangewezen middels de Regeling erkende instanties vervoer gevaarlijke stoffen. Een UN-verpakkingskenmerk staat dus ook voor de kwaliteit van de verpakking.

Het UN-verpakkingskenmerk moet niet worden verward met het UN-nummer, welke het nummer van de te vervoeren gevaarlijke stof betreft. Daarnaast moet het niet worden verward met de verpakkingsgroep, welke de mate van gevaar van de te vervoeren gevaarlijke stof aangeeft.

Heeft u vragen of twijfels of een verpakking geschikt is? Neem gerust contact op.

Ga naar de bovenkant